De Macrobiotische keuken!

De eerste keer dat ik het woord macrobiotiek hoorde dacht ik meteen aan economie. Het vak dat ik op de middelbare school kreeg. Je had drie verschillende niveaus namelijk: micro-, meso- en macro-economie. Niet dat de macrobiotische keuken iets met economie te maken heeft. In dit geval draait het om het woord macro wat groot betekent. Je bekijkt de voedingsmiddelen op een veel breder niveau dan bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën die erin zitten. De vragen die men in de macrobiotische keuken stelt zijn veel groter, zoals: ‘Wat heb je nodig in dit klimaat?’, ‘Wat heb je nodig in dit seizoen?’ en ‘Wat heb jij als persoon nodig?’. Met andere woorden de macrobiotische keuken kijkt zo breed mogelijk naar welke voeding jouw lichaam wanneer nodig heeft. Deze keuken benadert voeding als een leefstijl.

Sinds 1920 heeft de Macrobiotische keuken een intrede gedaan bij het grotere publiek. Want George Ohsawa ging vanaf dat moment les geven in deze van oorsprong Japanse leefstijl. Deze kijk op voeding is dus gebaseerd op een Oosterse denkwijze. Dat is iets wat wij hier in Nederland, het Westen, niet gewend zijn. Alles moet bij ons bewezen worden, zo niet, dan is het niet waar. Toen ik begon met deze leer moest ik daar wel even wennen. Want ik heb vanuit onze cultuur toch altijd geleerd dat je jezelf goed moet kunnen onderbouwen. Daarom ben ik standaard opzoek naar argumenten en verklaringen. Maar als iemand aan mij vraagt ‘maar waarom is dat dan zo?’, dan moet ik in dit geval vaak zeggen ‘ja dat is gewoon zo, neem dat maar aan’. Wat er voor zorgt dat mensen je niet altijd geloven. Super frustrerend voor iemand zoals ik, die graag mensen overtuigd van haar standpunt. Alleen in dit geval heb ik niet altijd even ‘sterke’ argumenten. Daarom zeg ik vaak ‘probeer het nou maar gewoon en daarna hoor ik je wel weer’.

“Zowel je mind als body wordt meegenomen tijdens de zoektocht”.

Nouja goed, ik kan nu een heel verhaal ophangen over de macrobiotiek maar daar zit niet iedereen op te wachten. Wat mij aanspreekt en waarom ik denk dat het belangrijk is voor mensen om hier toch meer van te weten: Is dat zowel je mind als body wordt meegenomen tijdens de zoektocht naar een gezond voedingspatroon. Wij vergeten hier in het Westen wel eens dat je geest en je lichaam aan elkaar verbonden zijn. Je kan niet het één los zien van het ander. Dat is nou net wat ontbreekt in onze Nederlandse visie op voeding. Daarom is het belangrijk dat we ons ervan bewust worden dat deze twee in verbinding staan. En dat we leren dat je met voeding al heel veel zelf kan doen om je lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden of te krijgen. Dit ga ik uitzoeken, bijhouden en delen met jullie. Dus keep an eye out for de Instagram en website!

Aanbevolen artikelen