Eenvoudige swappies en toevoegingen

HALLO, dit wil je niet missen. Wat is er handiger dan een gratis handleiding voor de switch naar een meer natuurvoeding ingerichte keuken. Toen ik begon aan de natuurvoedingskok opleiding kwam ik elke les thuis met een hoofd vol met vraagtekens. Hoe kan ik dit allemaal toepassen? Wat is het veel! Waarom weet niemand dit? Het is zo belangrijk! Je kan je voorstellen dat je daar een beetje overweldigend van raakt. Ik ben gewoon begonnen, ik heb kleine dingen aangepast en uiteindelijk ben ik al best ver en zijn mijn maaltijden compleet veranderd. Dus ik dacht, waarom schrijf ik mijn proces niet gewoon op?

 Hierdoor kan ik jullie een handvat bieden om ook te beginnen zonder overweldigend te raken en het boek te sluiten zonder dat je er aan begonnen bent. Ik heb zes ‘easy swaps/toevoegingen’ beschreven. Bij elke wissel of toevoeging beschrijf ik waarom ik dit heb aangepast.

#1 ZOUT
Hier heb ik op Instagram al een post over geplaatst! Dit is het eerste wat ik omgewisseld heb in mijn keuken. Het Jozo zout de prullenbak in en het biologische zeezout werd verwelkomd. In keukenzout zit te  veel natrium. Biologisch zeezout is ongeraffineerd en daarom sterker van smaak en beter voor ons lichaam.

#2 RONDE RIJST UIT ITALIË
Ik at voornamelijk zilvervliesrijst (Basmati).  Basmatirijst wordt geproduceerd in warmere landen aan de andere kant van de wereld. Zoals je wellicht hebt gelezen, proberen we volgens de macrobiotiek voedsel tot ons te nemen dat zo dicht mogelijk bij ons eigen klimaat ligt. Nu is dat in dit geval de ronde zilvervliesrijst uit Italië. Dit is een kortere korrel dan die van de Basmati.

#3 ZEEWIER
Om eerlijk te zijn, zeewier klonk mij nou niet bepaald lekker in de oren. Maar na een les over zeewier en de voordelen ervan ben ik er toch aan begonnen. Wel met de meest makkelijke vorm, namelijk; Nori en Kombu. Kombu voeg ik toe aan mijn bonen en granen wanneer ik het kook, voor extra mineralen. Nori gebruik ik bijvoorbeeld voor mijn sushi rollen (daarover snel meer).

#4 PETERSELIE EN KORIANDER
Hallo bron van vitamine C, welkom! Dit was voor mij een no brainer. Dit is de meest makkelijke manier om extra vitamines toe te voegen. Het is namelijk gemakkelijk  toe te voegen aan letterlijk elk gerecht, ontbijt, lunch en avondeten.

#5 GEDROOGDE BONEN
Ik at nooit bonen, op de ene keer ‘chili con carne’ na. Maar vergis je niet, bonen zijn een perfecte bron van plantaardige eiwitten. De bonen die ik het afgelopen jaar heb geïntroduceerd aan mijzelf zijn; zwarte bonen, kikkererwten en mungbonen. Natuurlijk at ik al kikkererwten maar niet in de gedroogde vorm, alle drie de genoemde bonen koop ik in gedroogde vorm.

#6 VERSCHILLENDE SOORTEN GRANEN
Blijkbaar zijn er heel veel verschillende soorten granen in de wereld haha. Oké, als we daar over nadenken dan weten we dat ook wel, maar eten deed ik het niet. Ik heb de volgende granen toegevoegd aan mijn voedingspatroon: haver, ronde rijst, gerst, en gierst. Alle granen hebben eigen vitamine en mineralen die weer verschillende dingen doen voor je lichaam. Variatie is daarom key!

Dat waren ze! Nu wil ik nog even benadrukken dat ik dit als toevoeging en variatie in mijn voedingspatroon toepas. Het is niet zo dat ik nooit meer Basmatirijst eet of nooit meer pasta. Nee ik probeer juist elke dag een ander soort graan tot me te nemen. Ik  woon samen met een lieve vriend en die zou het mij niet vergeven als we nooit meer pasta zouden eten, haha. Dat zou ik mijzelf trouwens ook niet vergeven. Dus ik eet nog steeds minstens 1x in de week pasta (wel volkoren en vegetarisch natuurlijk). Neem deze switches en toevoegingen dus als handleiding, haal de ingrediënten in huis en ga ermee aan de slag. Je merkt vanzelf wat je lekker vindt en hoe je het toe kan passen in je leven.

Aanbevolen artikelen